Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Heling

Heling is het afnemen, verkopen of verhandelen van goederen die uit diefstal afkomstig zijn. Het doel van de meeste diefstallen is om de goederen door te verkopen. Degene die de goederen afneemt en/of eventueel doorverkoopt is de heler. De dief zelf is geen heler (heler-steler-regel). Heling komt voor in twee smaken:

  • Opzetheling: de heler wist van de criminele herkomst
  • Schuldheling: de heler zou een vermoeden moeten hebben van de criminele herkomst

Op heling staat een maximale celstraf van vier jaar. Een advocaat strafrecht staat u bij als u als dief of heler bent aangehouden en voor de rechter moet komen. De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht zijn gespecialiseerd in vermogensdelicten als heling en kunnen u daarom uitstekend bijstaan in uw verweer tegen justitie, ook pro deo!

Opzetheling
Opzetheling houdt in dat een heler moedwillig goederen onder zich heeft die uit diefstal afkomstig zijn. De strafwet stelt het voorhanden hebben, overdragen of het vestigen van een persoonlijk recht op of een zakelijk recht ten aanzien van een goed, strafbaar. Belangrijk is dat de heler ten tijde van de verwerving van het goed of het voorhanden krijgen daarvan, wist dat het goed door een misdrijf verkregen is.

De maximale straf op opzetheling bedraagt vier jaar celstraf of een geldboete van de vijfde categorie.

Schuldheling
De strafbaarstelling van schuldheling stelt dezelfde gedragingen strafbaar, maar verschilt op het gebied van de intentie van de heler. Bij schuldheling gaat het immers om: het redelijkerwijs had moeten vermoeden dat het goed door een misdrijf is verkregen. Daar wordt sneller aan voldaan dan wanneer men wist dat het goed door een misdrijf verkregen is. Van schuldheling kan bijvoorbeeld sprake zijn als u een autoradio via Marktplaats koopt, waarbij door de verkoper een absurd lage prijs wordt gehanteerd. In die gevallen kunt u redelijkerwijs vermoeden dat het goed uit een misdrijf afkomstig is. Als een marktconforme prijs wordt gevraagd is het risico dat u met een gestolen goed te maken heeft minder groot.

De maximale straf op schuldheling bedraagt één jaar celstraf of een geldboete van de vijfde categorie.

Heler-steler-regel
Bij heling draait het om de verhandeling van goederen die uit diefstal afkomstig zijn. De dief zelf kan geen heling ten laste worden gelegd. Dit is de heler-steler-regel. De dief kan geen heler zijn van goederen die hij zelf heeft gestolen.

De witwasser kan daarentegen wel witwassen ten laste worden gelegd als hij het witgewassen geld onder zich houdt. Witwassen heeft daarmee zelfstandige strafwaardigheid.

Advocaat heling
Een advocaat van LS Advocaten Strafrecht staat u bij in uw verweer wanneer u te maken heeft met een verdenking van heling. Wanneer u tijdig een advocaat inschakelt, dan heeft de advocaat voldoende tijd om alle processtukken op te vragen en eventuele getuigen op te roepen. Heeft u een dagvaarding ontvangen? Schakel dan direct een in heling gespecialiseerde advocaat strafrecht in.

Tips bij aanhouding en verhoor
Als u (op heterdaad) wordt betrapt op het plegen van diefstal of heling, zult u meegenomen naar het politiebureau om verhoord te worden. Dit eerste verhoor is het meest belangrijke verhoor en veel verdachte leggen meteen een belastende verklaring af. Een eenmaal gedane verklaring kan moeilijk meer onderuit gehaald worden. Let daarom altijd op uw woorden en wacht eerst het advies van een advocaat af!

Tips bij verhoor door de recherche of politie:

  • U bent niet tot antwoorden verplicht. Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen.
  • Beroep u op uw zwijgrecht totdat u in de gelegenheid bent geweest om een strafrecht advocaat te raadplegen. Verklaren kan dan altijd nog.

Pro deo advocaat
Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Ga terug naar home LS Advocaten Strafrecht

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag