Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Handelen met voorkennis

Handel met voorkennis houdt in dat een persoon meer kennis heeft over een bepaald financieel product of effect dan andere personen in de markt en die kennis inzet om financieel gewin te behalen. 

Bent u door de politie verhoord of aangehouden of heeft u een dagvaarding ontvangen omdat u wordt verdacht van handelen met voorkennis? Diverse van de advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht hebben zich toegelegd (zijn specialist) op het gebied van financieel strafrecht en kunnen u daarom uitstekend bijstaan in uw verweer bij justitie, soms ook pro deo.

Voorbeelden handelen met voorkennis (insider trading)

Handel met voorkennis kan op allerlei manieren plaatsvinden. Bekende voorbeelden zijn:

  • Als directielid, werknemer of insider een transactie plegen waarbij u wist dat het voordelig voor u zou zijn door het gebruik van bepaalde kennis die niet openbaar was gemaakt.
  • In een fonds stappen als specialist, terwijl u wist wat er zou gaan gebeuren.
  • Als handelaar een aantal transacties uitvoeren, juist voordat u dat ging doen voor uw cliĆ«nt (front running)?

In alle gevallen moet er sprake zijn van voorkennis. Wat voorkennis is hangt af van alle feiten en omstandigheden, waarbij de kennis niet reeds openbaar is gemaakt. Bovendien moet ook altijd gebruik worden gemaakt van die kennis wil er sprake zijn van handel met voorkennis.

Straffen handelen met voorkennis
Het handelen met voorkennis is in Nederland verboden gesteld in artikel 5:56 van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Het maakt daarbij niet uit of het voor u tot voordeel of verlies heeft geleid.

In de Wet op de Economische Delicten wordt de straf bepaalt voor handelen met voorkennis. De straf kan bestaan uit hechtenis, een geldboete of taakstraf. Het hangt van de ernst van de zaak af welke straf van toepassing is.

Gespecialiseerde advocaten
Heeft u gehandeld met voorkennis en zoekt u een gespecialiseerde advocaat? Of bent u betrokken bij een zaak omtrent voorkennis? Neem dan contact op met de specialisten van LS Advocaten Strafrecht. Zij staan u graag bij in uw strafzaak.

Pro deo advocaat
In sommige gevallen is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Ga terug naar hoofdpagina Financieel Strafrecht

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag