Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Gevaar veroorzaken op de weg

Iedere bestuurder moet zich behoorlijk gedragen op de weg. Gebeurt dit niet en veroorzaakt u gevaar, bent u strafbaar. U mag namelijk andere verkeersdeelnemers niet in gevaar brengen. Wat het veroorzaken van gevaar precies inhoudt is aan de politie om te oordelen op dat moment. Vooraf is dan ook moeilijk te oordelen of u daadwerkelijk gevaar veroorzaakte. Een LS Advocaat kan u bijstaan bij het indienen van een bezwaarschrift of u bijstaan in de rechtbank, mocht het komen tot een strafzaak.

Artikel 5 Wegenverkeerswet
Artikel 5 Wegenverkeerswet: Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Bij gevaar veroorzaken op de weg kunt u denken aan roekeloos rijgedrag. Daarnaast wordt dit artikel vaak ten laste gelegd bij lichte verkeersongevallen, omdat dit artikel makkelijker te bewijzen is dan art. 6 WvW 1994 (veroorzaken ongeval). Ook kan artikel 5 worden gebruikt wanneer u verschillende (meer dan drie) overtredingen in één keer heeft begaan en de verbalisanten van mening zijn dat sprake is van gevaarzetting. Grote kans dat u op zitting moet komen in het laatste geval.

Straffen
Agressief en roekeloos rijgedrag zijn volgens de wet verboden en is daarmee een voorbeeld van gevaar veroorzaken op de weg. De politie ziet agressief rijgedrag als een overtreding van art. 5 WvW. De maximumstraf bedraagt twee maanden hechtenis of een boete van € 2.250. Ook kan de rechter u een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 2 jaar opleggen (bij recidive zelfs vier jaar). Daarnaast kan uw rijbewijs worden ingenomen en worden doorgestuurd aan het CBR. Het CBR kan u vervolgens via een vorderingsprocedure een educatieve maatregel opleggen.

De rol van een LS-strafrechtadvocaat
Een advocaat kan u in alle soorten verkeerszaken bijstaan. Als het komt tot een strafzaak kan een advocaat u verdedigen in de rechtbank en aansturen op vrijspraak of een lage straf. Daarnaast kan een advocaat u van dienst zijn bij het terugkrijgen van uw rijbewijs. Een LS-advocaat handelt altijd in uw belang.

LS Advocaten Strafrecht kan uw verweer zo spoedig mogelijk organiseren. LS Advocaten Strafrecht staat u bij om goede en effectieve rechtvaardigingsgronden aan te dragen.

Pro deo advocaat
Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt.

Ga terug naar hoofdpagina Verkeersmisdrijven

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag