Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Geldezel

Een geldezel is iemand die zich laat belonen voor het gebruik van hun bankrekening door een ander. Degene die de bankrekening gebruikt, is vaak een persoon die geld probeert wit te wassen (zie: witwassen). Het doel van witwassen is het verhullen van de herkomst van het geld, waardoor het uiteindelijk als 'wit' door het leven gaat en normaal in het financiële systeem gebruikt kan worden door criminelen.

U doet er goed aan een advocaat in te schakelen wanneer u vermoedt dat u of uw kind gebruikt wordt om geld wit te wassen. De advocatenkantoren aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht zijn gespecialiseerd in het strafrecht en werken ook pro deo.

De LS advocaten staan ook verdachten bij die voor de rechter moeten verschijnen omdat zij via een geldezel geld hebben witgewassen.

Geldezel als verdachte
De term 'geldezel' is betrekkelijk nieuw en slaat op het feit dat een bankrekening van een bepaalde persoon door criminelen gebruikt wordt om geld wit te wassen (pinpasfraude). Vaak gebeurt dit tegen een vergoeding. Het gebruiken van een geldezel is een opkomend fenomeen. Veelal worden de rekeningen van jongeren gebruikt of minder weerbare personen. Hoewel de geldezel vaak niet door heeft dat hij of zij een strafbaar feit pleegt, zullen politie en OM vaak toch een zaak beginnen tegen de geldezel. Een strafrechtelijke veroordeling door de rechter en een strafblad dreigt.

Strafbaarheid geldezel
Wanneer u meewerkt als geldezel, maakt u zich schuldig aan een strafbaar feit. De straffen die staan op 'geldezel' (witwassen) zijn bepaald niet laag. De maximumstraf is een celstraf van vier jaar. Ook een boete van de vijfde categorie (max. â‚¬ 76.000) kan mogelijk opgelegd worden. De oplegging van een werkstraf is ook mogelijk.

Naast deze strafrechtelijke sancties is het ook mogelijk dat:

  • U op een zwarte lijst geplaatst wordt. Door deze plaatsing kunt u acht jaar geen diensten (bijvoorbeeld een bankrekening, betaalrekening of hypotheek) afnemen van financiële instellingen. Dit heeft vergaande consequenties in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld voor het kunnen ontvangen van uw salaris.
  • U een strafblad krijgt
  • Witgewassen geld moet terugbetalen
  • Blokkering van rekening (en saldo)

Pakkans geldezels 100%
Doordat alle ongebruikelijke financiële transacties door banken worden gemeld aan de politie, is er een zeer hoge pakkans. Deze loopt op tot wel 100%. Vermoedt u dat u gebruikt wordt als geldezel, of is uw kind wellicht betrokken bij dergelijke praktijken? Schakel dan meteen een advocaat in. De advocaten van LS Advocaten Strafrecht hebben veel ervaring met fraudezaken en staan u graag bij. Jeugdigen kunnen een jeugdrechtadvocaat inschakelen.

Pro deo advocaat
In vele gevallen is het mogelijk om uw zaak op basis van pro deo te behandelen. Uw (jeugd-) advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Wij werken wanneer mogelijk altijd op basis van Pro-Deo.

Ga terug naar home LS Advocaten Strafrecht

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag