Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Stroom aftappen en elektriciteitsfraude

Het is verboden om de elektriciteitsmeter te manipuleren. Soms wordt geprobeerd de elektriciteitsrekening te verlagen door bijvoorbeeld een magneet bij de meter te houden of door de elektriciteitsmeter te openen en de verzegeling te verbreken. In deze gevallen gaat het om elektriciteitsfraude of diefstal van stroom.

Bijna altijd gaat de diefstal van elektriciteit samen met het onderhouden van een hennepkwekerij. Diefstal en fraude zijn zgn. vermogensmisdrijven en zijn strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht.

Het illegaal aftappen van elektriciteit wordt vaak ontdekt wanneer de politie een inval doet in verband met een hennepplantage. De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht zijn gespecialiseerd in fraudezaken en staan u bij in uw verweer tegen justitie, ook pro deo!

Risico's bij illegaal aftappen van stroom

Illegaal aftappen van stroom is een vorm van diefstal (artikel 310 Sr.). Het manipuleren van de elektriciteitsmeter is fraude (artikel 326 Sr.). Niet alleen voor u als verdachte is een verdenking vervelend, maar ook op het gebied van veiligheid kunnen er zorgen ontstaan. Het manipuleren of aftappen van energie is gevaarlijk, omdat er snel brand kan ontstaan.

 

Wanneer er brand uitbreekt kunt u ook aansprakelijk worden gesteld voor de schade die dientengevolge ontstaat. De aanpassing van de elektriciteitsinstallatie is een vorm van gevaarzetting en kan afzonderlijk leiden tot strafvervolging.

Elektriciteitsfraude en strafrecht

Om strafrechtelijk aansprakelijk te kunnen worden gesteld, moet u opzettelijk handelen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer u illegaal (dus buiten de meter om) energie aftapt voor uw hennepplantage en daarmee de energiemaatschappij heeft benadeeld.

 

Voorbeelden zijn het aftappen van stroom voor de meter, van een lantaarnpaal of bijvoorbeeld van de buren. Het stelen van elektriciteit kan grote strafrechtelijke gevolgen hebben.

Straffen illegaal stroom aftappen

Wanneer uw gedraging strafbaar wordt gesteld, staat u mogelijk een zware straf te wachten. Elektriciteitsfraude kan worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal vier jaren, of een geldboete die kan oplopen tot â‚¬ 74.000.

 

Ook dient u er rekening mee te houden dat de energiemaatschappij waarschijnlijk alsnog de door u gebruikte energie in rekening brengt. Een permanente afsluiting van het energienet is eveneens mogelijk.

Andere gevolgen dan strafvervolging

Naast de diefstal van elektriciteit en de vervolging daarvan door justitie, liggen ook andere consequenties op de loer. Daarbij kunt u denken aan:

 

In alle gevallen staat een LS-advocaat u bij. De advocaat zal er alles aan doen om de schade voor u zoveel mogelijk te beperken. Daarbij kunt u denken aan het overeenkomen van een schikking of betalingsregeling met de energiemaatschappij of het aanvechten van een uitzetting uit de huurwoning.

Pro deo advocaat

De mogelijkheid bestaat om een strafzaak op basis van pro-deo te behandelen. Uw strafrechtadvocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De advocaten die aangesloten zijn bij LS Advocaten Strafrecht behandelen uw zaak op basis van pro-deo wanneer mogelijk.

 

Ga terug naar hoofdpagina Fraude

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag