Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Dood door schuld - doodslag - moord

De levensdelicten worden gerekend tot de meest ernstige delicten uit het strafrecht. Bij een levensdelict heeft iemand het leven gelaten of heeft een verdachte gepoogd iemand van het leven te beroven.

De straffen op een levensdelict kunnen zeer hoog zijn, tot levenslang aan toe. Het is daarom van belang dat u als verdachte een goede verdediging heeft. Een LS strafrechtspecialist staat u bij van verdenking tot uitspraak.

De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht kunnen u in alle soorten strafzaken voorzien van de beste juridische bijstand. Neem contact op met een advocaat strafrecht.

Wat zijn levensdelicten

Er zijn een aantal levensdelicten te vinden in het Wetboek van Strafrecht. Dit zijn:

Bij elk van deze delicten laat iemand het leven. De doding kan door de verdachte zijn beoogd (opzet), of het gevolg zijn van een mishandeling, waarbij de wil tot het doden niet aanwezig was (mishandeling met de dood als gevolg). 

Verschil moord en doodslag

De feiten en de intentie van de verdachte spelen een grote rol bij het bepalen welk feit ten laste wordt gelegd. Elk van de levensdelicten kent een specifieke strafbaarstelling en strafbedreiging. 

Daarbij speelt bijvoorbeeld een rol of sprake is van voorbedachte raden en is sprake is van (voorwaardelijke) opzet. De precieze kwalificatie is per situatie verschillend. Bent u verdachte in een levensdelict? Neem zo snel mogelijk contact op met een gespecialiseerde strafrecht advocaat voor juridisch advies op maat en om u bij te staan in het verdere proces.

Poging, medeplichtigheid en voorbereiding

Naast het plegen van een levensdelict kunt u ook medeplichtig zijn aan bijvoorbeeld moord of doodslag, een poging hebben gepleegd of een moord hebben voorbereid. Ook in die gevallen kunt u als verdachte worden aangemerkt en wordt een strafzaak tegen u gestart.

Neem altijd contact op met een strafrechtadvocaat wanneer u wordt verhoord, bent aangehouden of wanneer u uzelf wilt aangeven. Neem contact op met een advocaat strafrecht.

Dwangmiddelen en opsporingsmiddelen

Als u wordt verdacht van het plegen van een levensdelict kan de politie op gezag van het Openbaar Ministerie - eventueel met toestemming van de rechter-commissaris - bepaalde dwang- en opsporingsmiddelen inzetten. Voorbeelden zijn:

  • Verhoor door de politie
  • Aanhouding, inverzekeringstelling, bewaring en gevangenhouding (voorarrest)
  • Observatie van de verdachte
  • Telefoon-, en/of internettap
  • Inbeslagname goederen (bewijs)
  • Doorzoeking van een woning of vervoermiddel

Welke dwangmiddelen en opsporingsmiddelen gebruikt mogen worden hangt af van het feit waar de verdachte van verdacht wordt. Niet altijd is de inzet van een bepaald middel geoorloofd. Een advocaat kan beoordelen of de middelen rechtmatig zijn ingezet of dat bewijsuitsluiting moet volgen vanwege een ongeoorloofde actie door politie of OM.

Vrije keuze advocaat strafrecht

Wanneer u wordt verdacht van een levensdelict dan wordt u door de politie meestal in voorarrest genomen en daarna in verzekering gesteld. U krijgt dan van overheidswege een advocaat toegewezen (zgn. piketadvocaat). U heeft echter altijd het recht om zelf de strafrechtadvocaat te kiezen van uw voorkeur.

Het komt vaak voor dat niet de verdachte, maar iemand anders een advocaat voor u zoekt, bijvoorbeeld een familielid, omdat de verdachte in het Huis van Bewaring zit. Ook zij kunnen via LS Advocaten Strafrecht een advocaat regelen.

Vestigingen in heel Nederland

Met meer dan 60 advocatenkantoren door heel Nederland en ruim 110 ervaren advocaten die zich hebben toegelegd op het strafrecht, zit er altijd een in levensdelicten ervaren advocaat in de buurt om u bij te staan bij uw verdediging tegen justitie. Neem contact op.

Pro deo advocaat

Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Ga terug naar hoofdpagina Geweldsmisdrijven

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag