Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Diplomafraude

Diplomafraude is een vorm van fraude waarbij het gebruik van een vals of gestolen diploma centraal staat. Voorbeelden van diplomafraude zijn:

  • Overleggen vals diploma aan (potentiële) werkgever
  • Onwaarheden over behaalde titels of diploma's verkondigen (cv-fraude)
  • Verstrekken diploma door onderwijsinstelling, terwijl de kandidaat daar geen recht op heeft

Naast fraude kunnen ook andere strafbare feiten ten laste worden gelegd:

  • Namaken of vervalsen van een diploma (valsheid in geschrifte)
  • Het aanbieden of verkopen van valse diploma's of gestolen diploma's (heling).

De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht zijn gespecialiseerd in fraudezaken en kunnen u daarom uitstekend bijstaan in uw verweer tegen justitie, ook pro deo!

Diplomafraude
Diplomafraude is een steeds vaker voorkomend misdrijf. Bij diplomafraude kunt u onder andere denken aan het namaken of vervalsen van een diploma, en aan het aanbieden of verkopen van valse diploma's. Een opleidingsinstelling kan zich schuldig maken aan diplomafraude wanneer het opzettelijk ten onrechte een diploma verstrekt.

Koop en gebruik van een vals diploma
Het onterecht verkrijgen van een diploma door dit te kopen of bijvoorbeeld door examenfraude te plegen is strafbaar. Daarnaast is strafbaar het gebruik van een vals diploma, bijvoorbeeld bij het solliciteren naar een baan. Wanneer u met behulp van een vals diploma een baan krijgt en uw werkgever daar later achter komt dan kan dat aanleiding geven voor ontslag.

Gevolgen en straffen diplomafraude
Diplomafraude is een vorm van fraude en is strafbaar gesteld in art. 326 Wetboek van Strafrecht. Zoals op alle fraudedelicten, staat op diplomafraude een maximale straf van vier jaar gevangenisstraf, een boete van de vijfde categorie (max. â‚¬ 74.000), een leer- of werkstraf, of een combinatie van deze straffen.

Gebruik van een vals diploma kan dus leiden tot ontslag, soms zelfs op staande voet. Laat u bij een verdenking daarom te allen tijde adviseren door een gespecialiseerde advocaat. De advocaat kan helpen schade te beperken, bijvoorbeeld door met de werkgever af te spreken dat geen aangifte wordt gedaan bij de politie en door het ontslag (mocht dit onvermijdelijk zijn), zo in te steken dat nog wel een WW-uitkering kan worden verkregen.

Pro deo advocaat
Afhankelijk van uw inkomen kunt u in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel pro deo genaamd. De advocaten die aangesloten zijn bij LS Advocaten Strafrecht behandelen strafzaken op basis van pro deo indien dit mogelijk is.

Ga terug naar hoofdpagina Fraude

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag